Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В галерия "Топлоцентрала – Куб" от 21 февруари

"Помагащият човек" - в изповеди, асоциации, спомени, емоции

Снимка: toplocentrala.bg

Звуци и думи. Образи.
Думи като тези: общество, подкрепа, помощ, смисъл, семейство, настаняване, дух, щастливи, мир, безсилие, смирение, благодарност, отворени сърца, прегръдки, неволи, топлина, планове, трагедия, емпатия, вяра в доброто, заедно…

Това са асоциации, спомени, емоции, миксирани и поднесени в аудио-визуалния проект "Помагащият човек", който ще може да бъде видян и преживян от  22 февруари до 2 март в галерия "Топлоцентрала – Куб".
Звуковата инсталация е дело на Емилиян Гацов-Елби, визуалната среда - Анна Симеонова.

Самото откриване е на 21-ви от 18:00 часа.

Документално-визуалните медитации са изградени върху първите дни на войната в Украйна през разказите на помагащите, участници в инициативата BG4UA - България за Украйна, подкрепила 16 000 украински бежанци.


"Говорейки си с Елби какво да направим с думите на хората доброволци в кампанията, хрумна ни да направим интервюта. Той записа 12 доброволци, а като го чухме, осъзнахме, че резултатът е нещо фундаментално, което изисква пространство – разказа пред БНР-Радио София Елина Желева, която е сред инициаторите на платформата BG4UA. – Всъщност, в инсталацията се виждат думи в ритъм, получава се метроном на доброто. Няма грим, няма героизъм. Има импулс на доброто."

Според артиста Емилиян Гацов-Елби, събраният от него материал представлява изповеди. Не са интервюта, а спомени, изводи от първия, най-интензивен период за платформата, която обединява тези, които искат да помагат на бежанците от Украйна. Още преди държавата да канализира тази помощ, хората отвориха сърцата си.

"Изводите, до които стигат хората, си приличат. Оказаната помощ носи удовлетворение, което не може да се сравни с нищо, но просто трябва да се отключи доброто, заложено у всеки. Веднъж разблокирани и освободени от страхове и предразсъдъци, настъпва трансформация. Бих поканил хората да останат 10-ина минути в галерията, просто да останат и да чуят изповедите на хората на доброто", коментира Елби.

"Всъщност помагащият е и този, на когото си помогнал, защото те е провокирал за твоя по-добра версия - допълни Елина Желева. - Някои от записаните не искаха да си спомнят, защото са имали тежки моменти. Проектът цели да има и медитативен ефект."

С тях разговаря Даниел Ненчев.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна