Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън: "Путин и неговите главорези" са отговорни за смъртта на Навални

Владимир Путин и Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Джо Байдън обвини руския президент Владимир Путин за смъртта на Алексей Навални, като каза, че "не е изненадан", а е "възмутен" от кончината на опозиционния лидер, предаде Ройтерс.

"Не знаем какво точно се е случило, но няма съмнение, че смъртта на Налвани е следствие от нещо, което Путин и неговите главорези са направили", каза Байдън в Белия дом, след новината по-рано днес за смъртта на Алексей Навални.

"Руските власти ще разкажат собствената си история. Но не се заблуждавайте. Не се заблуждавайте, Путин е отговорен за смъртта на Навални", посочи той.

На въпрос за "опасните последици", с които Русия може да се сблъска след смъртта на Навални в руския арест, нещо, за което Байдън предупреди Путин преди около три години в Женева, президентът на САЩ отбеляза, че "Русия междувременно е изправена пред адски много последствия", включително смъртта на руски войници във войната в Украйна и санкциите, наложени срещу Москва.

Байдън подчерта, че Вашингтон в момента оценява възможностите си да потърси отговорност от Путин. Той отбеляза, че се "обмислят" допълнителни стъпки за санкции срещу Русия след смъртта на Навални, като същевременно отдаде почит на опозиционния лидер за това, че "смело“ се е противопоставял на "корупцията" и "насилието" на правителството на Путин.

Белият дом все още търси повече информация за смъртта на Навални в руска наказателна колония на север от Арктическия кръг, където той беше изпратен преди по-малко от два месеца.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна