Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депозитна система - инвестиция в природата

2
Снимка: Ани Петрова

Пластмасови бутилки, кенчета, кутии... Сигурно не бихме могли да изпием един фреш, бързайки за работа, или да хапнем парче печена ябълка, без да използваме някои от тях. Колкото и здравословни храни и напитки да съхраняват те, безспорна е вредата, която нанасят, когато попаднат в околната среда.

Има ли спасение за природата?

На територията на Европа действат 30 депозитни системи за събиране на опаковки за преработване и рециклиране. Те са част от мерките за изпълнение на политиките за опазване на околната среда и подобряване на нивото на кръговата икономика чрез връщане отново в цикъла на опаковки за еднократна употреба. 

Депозитна система е въведена за първи път през 1984 г. в Швеция, а от най-скоро функционира в Румъния, Словакия, Латвия и Малта /2022-2023 г./. Въвеждането на такава система става част от изискванията за управлението на отпадъците в Европейския съюз.

Огромни екологични ползи отчитат 13-те държави от ЕС с депозитна система. През годините списъкът с материали на опаковките, които се приемат, постепенно се разширява. 

Вече над 50 са страните по цял свят, които са въвели подобни системи, а показаните резултати са над 80% върнати опаковки. 

В България все още няма въведена система за парично насърчаване на гражданите да изпълняват подобни политики. Затова от Сдружение "За Земята" са обявили петиция "ЗА депозитна система в България"

В основата на депозитната системата стои икономическият стимул за потребителите да връщат празните опаковки, за да се гарантира, че те ще бъдат използвани отново или рециклирани. Възвръщаемият депозит е доказано най-ефективният и устойчив начин да се постигне това.

"Възвръщаем депозит" е допълнителна сума, която потребителите заплащат при покупката на даден продукт, и която могат да получат обратно, когато върнат опаковката или продукта в приемен пункт – обикновено във всеки магазин.

Авторите на петицията призовават за:

1. Бързо въвеждане на депозитна система за опаковките за напитки от стъкло, метал и пластмаса.

2. Определяне на задължителна национална квота за опаковки за напитки, които се пълнят и използват многократно, от най-малко 50% до 2030 г.

3. Разширяване на системите за възвръщаем депозит за чаши и кутии за храна за многократна употреба – по време на събития и фестивали, както и в ресторанти и кафетерии.

Тази кратка анимация, създадена от Сдружение "За Земята", показва какво представлява така наречената депозитна система за връщане на празните бутилки и други опаковки от напитки във всеки магазин. Такива системи водят до повече рециклиране, по-малко замърсяване, повече работни места. 

Какви са ползите от депозитната система?

От Сдружението ги формулират в пет точки:

Депозитната система е ясна и лесна за използване.

За разлика от сложната организация на цветните улични контейнери за разделно събиране, за да разберем депозитната система са достатъчни десет секунди. Депозитът е пряк финансов стимул за потребителите да допринасят за рециклирането по удобен начин.

Повече рециклиране и кръгова икономика

Депозитната система осигурява до 95% висококачествено рециклиране в затворен цикъл на производство на нови бутилки и кенчета от събрания материал. Това от своя страна води до по-ефективна икономика и открива нови зелени работни места на местно ниво. Ще бъде видимо и намаляването на бутилките и кутиите изхвърлени в природата.

Депозитите са справедливи

Всеки потребител заплаща при покупка на опакован продукт, нeвъзвръщаема екотакса, която не гарантира нито че самите опаковки са рециклируеми, нито че непременно ще бъдат рециклирани. За разлика от екотаксата за опаковка, платеният депозит се връща в пълен размер при предаване на амбалажа в магазин или друго обществено достъпно място.

Спестяване на обществени средства

Депозитната система ще спре изхвърлянето на бутилки и кенчета, с което ще спести средства от местния бюджет за почистване и управление на отпадъци.

Търговците също печелят

Магазините, предлагащи бутилирани напитки, могат да очакват повишена посещаемост и оборот от клиентите заради връщането на празния амбалаж. Освен това - при депозитната система търговците получават заплащане за всяка обработена опаковка. 


Защо ни е необходима депозитна система?

  • С помощта на възвръщаемия депозит се постигат най-високите нива на разделно събиране – около 90% в Европа.
  • Възвръщаемият депозит е един от най-ефективните инструменти за предотвратяване на замърсяването на океаните и околната среда с пластмаса. Възвръщаемият депозит може да ограничи броя на контейнерите за напитки, които попадат в морето с до 40%. 
  • Възвръщаемият депозит върху изделията за еднократна употреба е стъпка към повече многократно пълнене и употреба, което е за предпочитане пред рециклирането. Улесняващ фактор е, че обикновено една и съща инфраструктура върши работа за събирането и на еднократните, и на многократните опаковки.
  • Възвръщаемият депозит е единственият начин до 2029 г. да се постигне целта за 90% разделно събиране на пластмасови бутилки за напитки, заложена в Директивата за пластмасите за еднократна употреба, а също така ще спомогне и за постигането на целите за рециклиране и предотвратяване на изхвърлянето в депа.
  • Депозитните системи се подкрепят от най-големите обединения на производителите на бутилирани напитки в Европа.
  • Обществената подкрепа за възвръщаемия депозит е над 80%. В България 71% одобряват депозитна система, а 85% биха връщали празния амбалаж срещу връщане на депозита.
  •  Депозитните системи създават местни работни места и подкрепят развитието на местната икономика.
  • Системите за възвръщаем депозит могат да се самофинансират, без значение дали е избрана ръчна, или автоматична система.
Анимацията, създадена от "За Земята", разяснява по-подробно как работи депозитната система за връщане на празните бутилки и други опаковки от напитки във всеки магазин. 

Въвеждането на депозитна система изисква значителна законодателна дейност, като отнема до две години след въвеждането на закона да започне връщането на празни бутилки, ако се съди по опита на Словакия и Латвия.

И друго, което показва опитът на страните, въвели депозит за определени опаковки - вероятността те да бъдат изхвърлени на места, извън обособените конкретно за тях, е 10 пъти по-малка, отколкото при останалите опаковки.

Депозитната система е инвестиция в по-чиста околна среда!

ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна