Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерън предупреди ООН за последиците от оттеглянето на подкрепата за Украйна

Дейвид Камерън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън предупреди ООН за последиците от оттеглянето на подкрепата за Украйна във войната й срещу Русия.

Камерън говори пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк в навечерието на втората годишнина от инвазията. Това се случва, когато Украйна е изправена пред остър недостиг на боеприпаси, като европейските страни се опитват да намерят достатъчно запаси, които да изпратят в Киев, а американската военна помощ на стойност 60 милиарда долара е спряна поради политически различия в Конгреса.

"Две години по-късно разбирам, че някои искат да преосмислят случващото се. Има усещане за умора, има други проблеми, компромисът може да изглежда привлекателен. Но това е грешно. Трябва да признаем цената на отказването", каза британският дипломат номер едно в Ню Йорк:

Говорейки конкретно за Владимир Путин, Дейвид Камерън посочи, че той не е човек, търсещ компромис, а по-скоро един "неоимпериалистически побойник, който вярва в правото на силата".

Освен това Камерън критикува "неисторическото твърдение" на руския лидер, че съществуването на Украйна "е антируско". А това е твърдение, което "противоречи на принципа на самоопределение" – един от основите на Обединените нации, според британския външен министър.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна