Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Пеевски и Джевдет Чакъров са избрани за съпредседатели на ДПС

Филиз Хюсменова, Мустафа Карадайъ, Делян Пеевски, Джевдет Чакъров
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Председателят на парламентарната група Делян Пеевски и депутатът Джевдет Чакъров са избрани за съпредседатели на ДПС. Най-висшият партиен форум на Движението заседава на XI-ата Национална конференция.

С 900 гласа делегатите на Конференцията приеха предложението на Почетния председател Ахмед Доган лидерският пост да се раздели между  Делян Пеевски, настоящ председател на парламентарната група, и дългогодишният депутат и бивш екоминистър Джевдет Чакъров.

Форумът събра в една зала елитът на партията за първи път от 2016 г.

В отчетния доклад на Националната конференция се посочи, че тя се провежда в критичен момент от развитието на модерното общество и познатите форми на демокрация и икономическо развитие.

С аплодисменти и скандирания бяха посрещнати Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, а близо 1000 делегати от цялата страна взеха участие в избора на съпредседатели на ДПС.

Конференцията се проведе под наслов: "Новото начало заедно с хората".

Юнал Лютви, член на ръководството на партията, подчерта, че форумът се провежда в атмосфера на международна нестабилност.

"Д-р Ахмед Доган аргументирано предлага партията да се оглави от двама съпредседатели - г-н Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. Г-н Пеевски, със своя прагматизъм, хладнокръвие и ясно изразени позиции взаимно се допълва с опитния народен представител д-р Джевдет Чакъров, бивш министър на околната среда и водите и бивш дългогодишен зам. председател на "Либералния интернационал". Очакваме новото ръководство да следва следните политики: завръщане на ДПС при своите избиратели, те са били, те са и ще бъдат фундамента на Движението за права и свободи".

Ахмед Доган не присъства лично, но изпрати обръщение към делегатите. 

Почетният председател на ДПС заяви, че задачата е да се разшири периферията и да се покаже тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и ротациите на управляващите. Доган посочи, че предсрочни парламентарни избори по формулата "2 в 1" могат допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици.

За ДПС предстоящите евроизбори ще бъдат и тест за реформиране и готовност за участие в политическия живот на България и Европейския съюз.

Във видеообръщение турският президент Реджеп Ердоган също се включи в конференцията. Посланието му бе, че България е съюзник и е надежден приятел на Турция. В обръщението си турският държавен глава изтъкна, че отдава и значение на укрепването на турско-българските отношения и че двете страни са съюзници и приятели.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна