Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите за нов митрополит на Сливенска епархия са касирани

Сливенска епархия
Снимка: bg-patriarshia.bg
Чуй новината! Чуй новината:

Изборите за нов митрополит на Сливенска епархия са касирани, потвърди пред БНР секретарят на Сливенска митрополия Иван Млечков.

От Св. Синод посочиха, че е касиран проведения епархийски избор на 18 февруари в Сливен за митрополит на овдовялата епархия, въз основа на постъпили жалби. 

На свое заседание днес висшите духовници обсъждаха легитимността на вота миналата неделя, при който бяха избрани двама епископи, от които Синодът трябваше да избере един начело на Сливенска митрополия - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил. 

Предстои обявяване на нов епархийски избор. При новото гласуване е възможно да бъдат избрани други епископи, от които Синодът да избере достоен.

Миналата седмица 42 делегати - духовници и миряни от цялата Сливенска епархия проведоха избори за нов митрополит в Сливен. Бяха издигнати  десет епископи, като двама от тях Агатополския  епископ Иеротей и Константийския епископ Михаил спечелиха най-много гласове - съответно 27 и 22. 

Изборите бяха проведени в два тура в един и същи ден при заключени врата в Сливенска митрополия. Те бяха водени и организирани от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, който е временен наместник на овдовелия митрополитски трон на епархията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна