Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп спечели с лекота първичния вот в Южна Каролина

Доналд Тръмп
Снимка: АП/БТА

Бившият президент на САЩ спечели с лекота първичните избори в щата Южна Каролина. Доналд Тръмп определи американския президент Джо Байдън като най-некомпетентния държавен глава в историята на САЩ, съобщава Би Би Си. В реч в щата Южна Каролина Тръмп обрисува себе си като "дисидент" заради различните съдебни дела, които се водят срещу него. Тръмп също предупреди, че Америка може да бъде въвлечена в Трета световна война и да я загуби, ако той отново не бъде избран за президент:

"Това е залогът на тези избори, държавата ни е подложена на унищожение и единственото, което стои между вас и нейното заличаване, съм аз!", подчерта Тръмп на най-голямото годишно събиране на републиканци.

В щата Южна Каролина, където се проведоха предварителни избори за кандидат на Републиканската партия за държавен глава, Доналд Тръмп побеждава, предадоха световните агенции, като се позоваха на първи данни след вота.

При над 90 процента преброени бюлетини стана ясно, че единственият останал съперник на Тръмп - бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли получава 39 процента, а Доналд Тръмп - 60 процента.

Хейли заяви, че няма да се оттегли от надпреварата, въпреки загубата на първичните избори в щата Южна Каролина, щат на който тя е била губернатор и смятан за неин бастион.

Следват първични избори в Мичиган, Мисури, Айдахо, а на 5 март ще бъде Супервторникът, в който гласуват едновременно петнадесетина щата, сред които Тексас, Калифорния, Колорадо и Вирджиния.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна