Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рециклирай с нас" - ученици насърчават отпадъците да се изхвърлят разделно

Снимка: Виктория Петрова

В столичната 9-а Френска езикова гимназия започна проект за разделно събиране на отпадъци. "Рециклирай с нас" е проект, иницииран от училищния клуб за екология с подкрепата на една от фирмите за сметосъбиране в София.

Учениците от 10-и клас заедно с техните учители решават да насърчат своите съученици да изхвърлят разделно отпадъците си, обясни Мария, ученичка от Екоклуба на 9-а Френска езикова гимназия:

"Организирахме това събитие, за да могат повече ученици да са наясно какво е рециклирането, какво представлява и как правилно да се рециклира и така не само в училище, но и вкъщи със своите родители да го правят, за да има още по-голям мащаб".

Снимка: Виктория Петрова

Едновременно с това десетокласниците запознават своите връстници с щетите, които нанасяме на природата, когато отпадъкът не бъде рециклиран, каза Вела - ученичка от 10-и клас:

"По коридорите са поставени във всяко крило по един комплект с кошчета за рециклиране. Отделно има плакати над всеки един от тях как точно се разделят отпадъците. Планираме да имаме много други инициативи".

Десетокласничката Магдалена посочи какво я мотивира да се включи в инициативата "Рециклирай с нас":

"Аз от малка съм свикнала по този начин, че опазването на околната среда е изключително важно, и когато разбрах, че госпожа Донка Николова предлага да имаме такава дейност във Френската, много се зарадвах, защото рециклирането е тема, за която много се говори, но може би именно заради това остава неглижирана до някаква степен. Искам тази тенденция да бъде премахната и хората да осъзнават колко сериозен е този проблем".

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна