Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Испанската рок група "Мегара" ще представи Сан Марино на конкурса "Евровизия"

В република Сан Марино се проведе традиционният песенен конкурс „Una voce per San Marino“ (Един глас за Сан Марино), чийто победител, който може и да е чужденец, представя страната на „Евровизия“.

Този път спечели испанската рок група „Мегара“ с песента „11:11“ и ще представи с нея най-старата република в Европа – Сан Марино на "Евровизия" 2024 в Швеция през май. 

На финала групата пребори конкуренцията на 17 изпълнители от различна националност. Сред тях преобладаваха италианските начело с рок дамата Лоредана Берте. Тя се класира втора, трета е италианската поп-фолк група La Rua. 

Достойно се представиха още Марчела Бела, дуетът "Жалисе", Паго както и други италиански певци. 

За първи път от сцената на „Новия театър“ в Сан Марино прозвуча песен, създадена с помоща на изкуствен интелект. Това е песента „Последната полярна мечка“ в изпълнение на известната английска поп певица и актриса Дана Гилеспи, която журито класира на 7-о място. 

Специален гост на събитието със своя репертоар бе големият италиански музикален творец и певец Рикардо Кочанте. Сред официалните гости бяха Албано и Фаусто Леали. 

Италианските фенове не одобриха класирането: 

„Лоредана Берте е безпорна кралица“,  написаха те в социалните мрежи. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна