Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция иска да привлече 40 000 работници от трети страни

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гърция внася 40 хиляди работници от трети страни, за да се справи с недостига на работна ръка. Националистическите партии са против предоставяне работа работа за мигранти.

Гръцкият премиер съобщи от Индия за споразумение за внасяне на работници, за да се преодолее недостига на работна ръка .Атина дава официални визи за пребиваване както на лица без специализация, така и на високо квалифицирани специалисти. Индия е една от шесте страни, с които Атина е в преговори по привличане на работници в сферите на туризъм, строителство и селско стопанство. В зависимост от сектора на заетост чужденците ще сключват различни договори за наемане, като хората със специалности получават право на престой три години и ще са  напълно защитени от трудовото законодателство, съобщават от министерството на труда.

В туризма няма време за губене, защото например хотелиерите искат поне 20 хиляди служители за началото на сезона. В селското спопанство също е наложително бързо да се намери работна ръка. Фермери и хотелиери коментират, че традиционните работници досега - българи и албанци, работят в други европейски страни поради по-добро заплащане.

Част от депутатите обаче категорично изразиха опасения, че възможностите за работа на мигранти ще засилят натиска на нелегалната миграция към Гърция.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна