Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 1 март се приемат кандидатури за третото издание на Банско Джаз Академия

Банско Джаз Академия е безплатна. Избраните участници за тазгодишното издание ще бъдат обявени на 11 март 2024 г.

Снимка: fb/Банско Джаз Академия

От 3 до 10 август 2024 г. ще се проведе третото издание на Банско Джаз Академия. Срокът за подаване на кандидатури е до 1 март 2024 г.

Академията е създадена през 2022 г. и дава шанс на младите таланти да се развият чрез уроци по музикално майсторство, водени както от български, така и гост-ментори – участници от голямата сцена.

За втора поредна година Брас асоциация е част от Банско Джаз Академия, каза пред Радио София Марина Василева. Тя е член на УС на Българска музикална асоциация и административен директор на Брас асоциация.

„Миналата година, Асоциация на фестивалите, които са организатор на Банско джаз фест поканиха Мишо Йосифов и Вили Стоянов като постоянни ментори на Академията. Успехът на миналогодишното издание, доведе до това да ни поверят тази година да организираме изцяло сами Академията и решихме да я надградим. Включваме освен Вили и Мишо, тази година и Милен Кукошаров“, каза Марина Василева.

Тя добави, че тази година Академията ще работи в три посоки – индивидуална работа с всеки участник, работа с отделните проекти, както и работа с Биг бенд. По думите на Василева, много от миналогодишните участници отново провокират себе си, явявайки се тази година с нови музикални проекти.

„С различни конфигурации, различни стилове, което всъщност е целта на Академията – да ги провокира да създават нова музика, нови конфигурации“, обясни тя.

По време на Академията ще бъдат създадени работни ателиета в различни сфери.

„Милен Кукошаров ще работи с младежите в посока акомпаниране в различни музикални стилове. Павлета Семова, освен като вокален педагог, е привлечена и в ролята й на преподавател по сценично поведение. Вики Алмазиду е поканена като втори музикален педагог. Признавам си, че аз се самопоканих към менторите, защото забелязвам, че голяма част от музикантите и авторите имат определени пропуски в мениджмънта на себе си като артисти“, обясни Марина Василева.

Тя добави, че Банско Джаз Академия е безплатна. Избраните участници за тазгодишното издание ще бъдат обявени на 11 март 2024 г. Ще бъдат избрани около 60 души, каза Марина Василева и предупреди кандидатите, че това не е лятна почивка, на участниците им предстои много работа от сутрин до вечер.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна