Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кралицата на ранната музика на 75

Снимка: ФС на Ема Къркби

Неповторимото сопрано Ема Къркби навърши 75 на 26 февруари. Дама на Ордена на Британската империя, британката притежава може би най-разпознаваемия глас сред изпълнителите на това изкуство.

Родена в Кембърли в южна Англия като Керълин Ема Къркби, певицата учи класически науки в Оксфорд, където се заражда и интересът ѝ към музиката, докато е част от студентския хор Schola Cantorum. След като завършва образованието си, започва работа като учител, но продължава да пее активно и скоро музикантската ѝ кариерата е в разгара си. По същото време е и бумът на ранната музика в Англия с основаването на множество ансамбли, специализиращи в исторически информирани изпълнителски практики, и Ема Къркби колаборира с хора "Тавърнър", Консорта за музика, ръководен от Антъни Рули, и Академията за антична музика.

През 2007 г. списанието за музика на Би Би Си нарежда англичанката сред 20-те най-велики сопрани на всички времена, а през 2019 ѝ е присъдена и наградата "Грамофон" за цялостен принос.

Този вторник (27 февруари от 14 часа) в предаването "Музика хисторика" отбелязваме юбилея на Ема Къркби с нейни изпълнения на песни, мадригали и арии от Бартоломео Тромбончино, Клаудио Монтеверди, Джон Дауланд, Джон Уилби, Хенри Пърсел, Георг Фридрих Хендел, Йохан Себастиан Бах, Антонио Вивалди, Джовани Батиста Перголези и др.

По публикацията работи: Росица Михова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна