Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да говорим с баба и дядо за евроизбори

Снимка: Pixabay

2024-та е годината на избори за членовете на Европейския парламент. В началото на юни над 400 млн. избиратели от 27 страни членки ще имат възможността да определят бъдещето на общността през следващите 5 години.

Измененията на климата, натискът от миграционните потоци, енергийната политика, споразуменията за постигане на финансова устойчивост в Европейския съюз, реториката на крайнодесните или евроскептични партии, и най-вече трудната икономическа ситуация, са сред основните причини все повече хора да се отдръпват от правото си да гласуват. 

За да привлекат част от поколението, родено през 50-те и 60-те години на XX, ученици от I Средно училище "Св. Седмочисленици" - Търговище започнаха инициатива, която нарекоха "Как да разговаряме с баба и дядо за евроизбори". 

В диалога със своите по-възрастни роднини младежите търсят отговор на въпроса "Интересуват ли се бабите и дядовците им от европейски избори", като се опитват да ги убедят, че всеки трябва да има активно участие и ангажираност към политиките на ЕС. Това според младите е израз на грижа и внимание към самите тях и тяхното бъдеще.

В този епизод на  за инициативата "Как да говорим с баба и дядо за евроизбори" на гимназисти от I Средно училище "Св. Седмочисленици" - Търговище говориха:

Андрей Новаков – евродепутат; 

Анета Милева – учител по БЕЛ и старши посланик на Европейския парламент в I Средно училище "Св. Седмочисленици" - Търговище; 

Росица Василева – ръководител в ЕВРОПА ДИРЕКТНО - Шумен; 

Светимира Петрова – ученичка в 11. клас;

Магдалена Димитрова – ученичка в 11. клас;

Веселина Илиева – ученичка в 11. клас;

Алекси Георгиев – ученик в 12. клас. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна