Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летецът, който се самозапали пред израелското посолство в САЩ, е починал

Бдение в памет на самозапалилия се Арън Бушнел.
Снимка: Ройтерс

Двайсет и пет годишният летец, който се самозапали в неделя пред израелското посолство във Вашингтон, окръг Колумбия, е починал в болницата.

Говорителят на Пентагона генерал-майор Патрик Райдър заяви, че смъртта на летеца е трагично събитие и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин следи ситуацията. Самозапалилият се е 25-годишният Арън Бушнел от Сан Антонио, летец  на служба във военновъздушните сили на САЩ. Действията си той описва като "екстремен акт на протест" срещу войната на Израел в Газа. "Вече няма да бъда съучастник в геноцида", казва Бушнел, докато се самозапалва с викове: "Освободете Палестина!". Младият мъж предава на живо в "Twitch" действията си, а по-късно видео от случилото се се разпространява и в социалните мрежи. Когато пламъците са потушени, той е откаран в болница в безсъзнание, а вчера е починал. 

В района на инцидента не са открити експлозиви или други взривоопасни материали, а в изявление на израелското посолство се казва, че мъжът е непознат за персонала.

Подобен инцидент имаше и на 1 декември пред офис на израелското консулство в Атланта, където жена, увита в палестинско знаме, след като се заля с бензин, се самозапали в знак на протест.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна