Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Родителите признаха, че също имат вина. Срамували са се да признаят, че детето им има такъв проблем"

Кметът на Дупница разказа за шокиращи разкрития в училището на издирваната Ивана

Гл. инспектор Йордан Зарев: Работим по всички версии. За момента няма горещи следи

| Интервю
Първан Дангов
Снимка: БТА

"Периметърът на издирване постоянно се разширява. Достигнали сме до района на язовир "Дяково". За момента няма горещи следи". Това съобщи пред БНР главен инспектор Йордан Зарев, началник на Районното полицейското управление в град Дупница.

Шести ден продължава издирването на 17-годишната Ивана от град Дупница. Институции и доброволци обединяват усилия в това начинание.

"Тече мащабна издирвателна операция. Нашите екипи работят на терен от няколко денонощия. Използваме термокамери, дронове, специални камери за наблюдение на пожарната служба, както и следови кучета. Обхождат се всички вилни зони, дерета, мостове, изоставени селскостопански постройки. Землищата на всички села около град Дупница са проверени".

Работим по всички версии, отбеляза главен инспектор Йордан Зарев.

"Не се подценява нито един сигнал. Хората продължават да подават такива и се опитват да ни помогнат. Имаме образувано досъдебно производство по случая. В издирването участват служители на жандармерията, горското стопанство, на "Пожарна и аварийна безопасност", на ГД "Полиция“ и доброволци от Планинската спасителна служба. Не изключваме възможността момичето да е напуснало пределите на района на Дупница. Имаме сериозен контакт с колегите от съседните дирекции".

Вчера беше установено, че е сменена профилната снимка на момичето във Фейсбук. Специалисти по киберсигурност работят, за да разберат как се е случило това.

"Целта е да се локализира някакво движение по тези профили. Но все още няма конкретика".

Операцията продължава, каза главен инспектор Йордан Зарев. 

"Има организация. Всички райони са проверени. Някои от тях се проверяват за втори и трети път. Момичето е обявено за общонационално издирване – на практика го издирват в цялата държава".

Кметът на Дупница Първан Дангов свика кризисен щаб. Основания за оптимизъм му дава добрата работа и организация на органите по издирването. Има обаче факти и обстоятелства, които го карат да изпитва и притеснение. 

"Втрещи ме това, което чух от срещите с директорката на училището, класната ръководителка, училищния психолог и медицинската сестра. Не може ученичката Ивана да има поведение, което е несъвместимо с морала на ученик в средното училище, при това не е от един ден, а поне от година". 

Не може употребата на енергийни напитки и ходенето полуразголена да не прави впечатление на училищните власти, смята кметът.

"Би трябвало да бъдат информирани родителите и Отдела за закрила на детето в Дупница. И с това дете да се работи по начина, по който е разписано в закона".

Имало е диалог между семейството и училищните власти, но само в една посока, каза той в предаването "12+3".

"Казано е, че е тази ученичка ще бъде изключена и че тя е срам за училището". 

Дангов посочи, че има информация и за други подобни проблеми с ученици при същия ръководен състав на училището, като те са решавани посредством изключването им. 

"Защо държавата трябва да върви след събитията и всички, които са призвани да следват политиката за деца в риск, на практика са изхвърлени от системата. Провокирам разговор за проблема с децата. Ако днес не го направим, утре ще бъде късно. Няма да контролираме кой какво прави и ще организираме издиравателни акции за деца". 

Родителите днес бяха при мен, разказа още Първан Дангов. 

"Те признаха, че също имат вина. Срамували са се да признаят, че детето им има такъв проблем".

Водили са я на психолог, където са ѝ предписани медикаменти, обясни още кметът. 

Дангов очаква новини до края на деня. 

"Но не мога да кажа дали ще бъдат оцветени в черно, или в бяло".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна