Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природният газ поевтинява с 18%

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Природният газ се очаква да поевтинее с 18 процента от следващия месец и да се продава за около 58 лева за мегаватчас без такси и налози. Това казаха от "Булгаргаз" по време на общественото обсъждане на цените.

Окончателното решение регулаторът ще вземе на 1 март. 

Природният газ се очаква да поевтинее с 18 процента от следващия месец и да се продава за около 58 лева за мегаватчас без такси и налози. Това казаха от "Булгаргаз" по време на общественото обсъждане на цените в енергийния регулатор. 

Основната причина намалението да е по-голямо от първоначално предвиденото е, че цените на газа на международните борси продължиха да падат. 

Освен това, за март е предвидено и компенсиране на "Булгаргаз", заради това, че дружеството трябваше да съхрани в Чирен количества, когато цените бяха много по-високи.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов обясни: 

"Компенсационният механизъм е известен и касае 278 млн. лв. за компенсиране на цената на нагнетяване на количеството природен газ в Чирен. Той е изпратен за нотификация в Бюрксел, няма причина да не бъде одобрен, тъй като е важно обстоятелството да се достигне до 80% запълняемост на газохранилищата".

Окончателното решение регулаторът ще вземе на 1 март, откогато ще влязат в сила и новите цени на природния газ. 

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна