Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представят най-емблематичните филми в историята на киното в инициативата "Кино уикенди"

Снимка: fb/Кино уикнеди

Някои от най-емблематичните филми в историята на киното ще бъдат представени на 2 и 3 март в инициативата „Кино уикенди“. Целта е на зрителите да се предостави алтернативна селекция от арт филми, които рядко се срещат на други места.

Организаторите Евгения Танева и Ани Недялкова споделиха пред Радио София, че стремежът им е да създадат среда, в която публиката да се превърне в общност.

Освен прожекции на филми се организират и различни тематични събития, обвързващи киното с други изкуства, а фокусът е създаване на атмосфера за диалог и социализиране.

„Тъй като е нещо ново, има нужда от време хората да свикнат и да се чувстват удобно. Все повече хора остават при нас да си говорим. Когато някой човек се почувства вдъхновен от филма, който е гледал, може да говори с нас. Имали сме разговори, при които е трябвало да заключим залата в 00.00 часа, защото сме продължили над 3 часа да говорим, за това което сме видели“, обясни Евгения Танева.

Ани Недялкова добави, че тази събота предстои прожекция на една от големите класики на авангардното кино - „Човекът с кинокамерата“.

„Той е обявен за един от най-великите документални филми, правени някога и е от 1929 г. Този филм е като учебник за всеки, който се интересува от кино, защото е доста впечатляващ дори днес с качествата и монтажа си, и е вдъхновявал много режисьори през годините“, каза Ани Недялкова и добави, че след прожекцията ще има онлайн дискусия на английски с изтъкнати експерти от сферата на кино теорията.

На 3 март ще бъдат представени 10 късометражни анимации на румънския режисьор Йон Попеску-Гопо, част от закриващата церемония на Film O'Clock International Festival.

Евгения Танева и Ани Недялкова обещаха, че през април ще срещнат почитателите на седмото изкуство с голям български режисьор, чието име все още се пази в тайна.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени