Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Утре се подновяват преговорите в Кайро за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

| обновено на 02.03.24 в 17:54
Снимка: Алами/Ройтерс

Преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа ще бъдат подновени в Кайро утре, съобщи Ройтерс, като се позова на двама неназовани източници от Египет. Според тях, двете страни в конфликта са се споразумели за продължителността на примирието, както и за освобождаването на израелски заложници и палестински затворници.

За окончателното сключване на сделката обаче е необходима договорка за изтеглянето на израелските сили от северната част на Газа и завръщането там на палестинците.

По думите на източниците, инцидентът от четвъртък, при който над 100 палестинци, чакащи помощи, бяха убити от израелски огън, според властите в Газа, не е забавил преговорите, а напротив - дал им е тласък.

Представител на силите за сигурност на Израел е заявил, че израелска делегация ще отиде в Кайро, когато "Хамас" даде позицията си по предложената сделка, пише "Таймс ъф Израел".

Междувременно и днес продължават протестите в Израел с искане за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас".

Международният натиск за прекратяването на огъня в Ивицата Газа се засилва, тъй като, според здравните власти в анклава, при израелската офанзива до момента са загинали повече от 30,000 палестинци, а ООН предупреждава, че една четвърт от населението е "на крачка от глада".

Най-малко 11 палестинци бяха убити днес, а други 50 ранени при израелски въздушен удар, който засегна палатка в Рафах, съобщи контролираното от "Хамас" здравно министерство на Газа. Въздушният удар е бил нанесен над район, в който са се подслонили разселени палестинци пред болница.

Израелските военни заявиха, че силите им са убили 8 бойци в Хан Юнис, около 20 в централната част на Ивицата Газа и още трима бойци близо до град Газа.

Продължават и споровете какво точно се е случило в четвъртък по време на хаотичен инцидент в град Газа, когато 115 души загинаха, а над 750 бяха ранени. Тогава израелските войски откриха огън, докато палестински цивилни се бореха за хранителни продукти, намиращи се в конвой с хуманитарна помощ.

Според Израел са били дадени само предупредителни изстрели. Екип на ООН съобщи днес, че е забелязал голям брой огнестрелни рани сред ранените при хуманитарния конвой.

Анализаторите коментират, че инцидентът показва ситуацията с глада в Ивицата Газа след близо 5 месеца война, а Съединените щати извършиха и първата си хуманитарна помощ по въздуха с три самолета C-130. Инициативата беше обявена снощи от американския президент Джо Байдън.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна