Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делегации на САЩ, Катар и "Хамас" са в Кайро за преговори за примирие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делегати на посредниците САЩ и Катар, както и на групировката "Хамас", пристигнаха в Кайро в опит да сложат край на кръвопролитието, предават "Ройтерс" и АФП.  

Делегацията на "Хамас" начело със заместник-ръководителя на групировката в Газа - Халил ал-Хая, следва да се произнесе по проект за прекратяване на огъня от началото на Рамазан на 10 март за период от 6 седмици. В замяна на прекратяването на огъня Израел настоява да получи поне част от заложниците си, взети от палестинските екстремисти на 7 октомври. "Хамас" пък иска гаранции, че бойните действия няма да бъдат подновени след изтичането на първоначалната пауза.

Друго условие на групировката е нормализиране на хуманитарните доставки, които са намалели четворно в сравнение с периода до войната. Гладът в северната част на Газа взима все повече жертви от най-уязвимите. Най-малко 15 деца са починали от недохранване и дехидратация в болницата Камал Адуан в град Бейт Лахия. От лечебното заведение предупредиха, че още хора могат да починат вследствие от прекъсванията на животоподдържащите системи и недостига на персонал. 

Досега няма информация, че Израел ще изпрати свои представители в Кайро. Израелското правителство поиска от "Хамас" актуална информация за заложниците, които остават в плен на групировката и засили още повече натиска в южния град Хан Юнис. Военен говорител се "похвали", че тази сутрин военновъздушните сили и артилерията са поразили близо 50 цели на "Хамас" в рамките на само 6 минути. Продължават и въздушните удари по съседния град Рафах до границата с Египет, където са се струпали повече от 1 милион бежанци. При бомбардировка тази сутрин там загинаха 14 души. 

Очаквано военните се оневиниха за трагичния случай от четвъртък, когато повече от 100 палестинци загинаха в блъсканица около камиони с хуманитарна помощ. Според израелски говорител войниците открили огън едва след като блъсканицата започнала, и то не срещу тълпата, а срещу отделни лица, които се държали заплашително.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна