Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изтича срокът за обществено обсъждане на предложението за 15 дни отсъствия от училище по домашни причини

Снимка: Ани Петрова

Утре, 5 март, изтича срокът за обществено обсъждане на предложението за 15 дни в една учебна година, в които ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини след мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител. То е записано в проект на правителствено постановление за изменение на Наредбата за приобщаващото образование. 

Родители предлагат дните да се увеличат на 20 или ограничението в броя им изобщо да отпадне.

С предложената промяна се премахва разрешителният режим от директора за отсъствията до 7 учебни дни в една учебна година след писмено заявление от родителя, в което се описват причините за отсъствието. Родителят самостоятелно ще решава за отсъствията на детето в случаи на семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение, в уведомителен режим чрез класния ръководител. 

С въведената дигитализация на медицинския документ за уважаване на отсъствията по медицински причини се уточнява редът на подаване на този документ, а именно по електронен път. 

Повечето родители подкрепят промяната и смятат, че тя ще облекчи и личните лекари, които са твърде ангажирани с издаване на бележки за ясли, градини и училища. Някои предлагат да се увеличат от 15 на 20 на дните отсъствия, които родителите могат да извиняват или изобщо да отпадне ограничението за броя, а над определени отсъствия и липса на достатъчно оценки ученикът да се явява на изпит. 

Има и родители, които обаче са против промяната:

"Като родител на три деца в различни образователни степени съм против увеличаването на броя на дните за отсъствие по домашни причини, тъй като според мен детето трябва да усвоява материала в клас. Всеки родител в началото на учебната година има календар за почивните дни и може да планира почивките си отрано, без това да влияе на учебния процес". 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна