Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 16:00 ч. днес

Акад. Денков се среща и дискутира с обществено активни млади хора

Снимка: НМФ

В очакване на ротацията премиерът Николай Денков ще разговаря с млади хора (в 16 ч.) за почтеността в управлението и за своя мандат в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

"Младите говорят с министър-председателя" по инициатива на студентски организации. Идеята е да се установи диалог между властта и гражданите за по-добро управление, отчетност и прозрачност, да се повиши интересът на младите хора и информираността по ключови въпроси, свързани с държавното управление.

"Концепцията на срещата е да се изтъкне ролята на младите хора и младежките организации в демократичния процес. Младите в новините се свързват или с криминалната хроника, или с медалите от олимпиади за ученици. Но има и нещо по средата – доколко сме активни в обществен план. Това е и повод да се потърси отчетност от институциите за това, което те правят за младите хора – обясни пред БНР-Радио София Атанас Радев, председател на Национален младежки форум. – Обикновено говорим за възпитание, за образователната политика, но не и за младежката политика."

Темите на дискусия ще бъдат:

  • Младежки политики;
  • Заетост на младите хора;
  • Гражданско образование;
  • Взаимодействие с гражданското общество;
  • Насърчаване на младежкото и гражданското участие;
  • Качество на средното и висшето образование.

Не е достатъчно да се казва, че младите са бъдещето. Трябва да им се създава среда и условия за включването в процесите на управлението и на съзиданието на страната. Да ги разбираме и да удовлетворяваме техните нужди, допълни Никол Делчева, председател на клуб „Европеистика“ към СУ „Св. Климент Охридски“:

"Надяваме се г-н Денков да разбере нашите виждания за света и притеснения. Промяната трябва да се случва постоянно. Надяваме се дискусията да има по-дългосрочен ефект."

Чуйте разговора на Катя Василева.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна