Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите за примирие в Газа буксуват

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Преговорите за постигане на примирие в ивицата Газа буксуват броени дни преди да изтече неофициалният краен срок - началото на мюсюлманския празник Рамазан. На този фон Световната здравна организация предупреди за сериозно недохранване в северните части на анклава.

Преговорите между "Хамас" и посредниците от Катар, Египет и Съединените щати бяха прекратени без успех, след като Израел не изпрати свои представители в Кайро. Според палестинската групировка израелският премиер Бенямин Нетаняху не иска примирие.

Израел заяви, че ще изпрати преговарящи, само ако "Хамас" представи списък на останалите живи заложници. 

Палестинските екстремисти твърдят, че това е невъзможно, тъй като те са пръснати из целия анклав и държани от различни групи.  

Междувременно гладът обхваща все по-големи райони на ивицата Газа. Световната здравна организация съобщи, че 1 от 6 деца под две години е с остро недохранване в северните части на анклава.

"Такава беше ситуацията през януари. Днес вероятно нещата са по-сериозни“, каза Ричард Пиперкорн, представител на СЗО за Газа и Западния бряг. Съединените щати и Йордания пуснаха от въздуха около 37 хиляди порции храна в районите, където недохранването е най-тежко. 

"Ще чакаме тук докато не получим храна, за да я занесем на децата. Искаме само хляб, най-необходимото."

От своя страна ООН обяви, че екип, оглавяван от специалния представител за сексуалното насилие по време на конфликти Прамила Патън е намерил косвени доказателства за изнасилвания и сексуални изтезания срещу заложниците, похитени от "Хамас" на 7 октомври.

На този фон израелската офанзива в Газа продължава. Армията съобщи, че са убили около 20 терористи в ивицата, поразени са и над 50 обекта на "Хамас", включително установки за изстрелване на ракети и оръжейни складове. Израелските военни съобщиха също, че са разрушили най-големия тунел на "Хамас" открит досега. Съоръжението, което има няколко разклонения, е било в северната част на анклава.

За много опасна ситуация, ако това не стане факт, предупреди президентът Джо Байдън. Примирието, според него, е в ръцете на "Хамас" - предлаганото от израелците е рационално. А Израел, заяви Байдън - няма никакви оправдания да блокира хуманитарната помощ за Ивицата Газа.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна