Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Белгия може да разчита на 3,86 млн. запасняци в случай на война

Бойци участват в парад на белгийските въоръжени сили в Брюксел, 21 юли 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въоръжените сили на Белгия могат да разчитат на мобилизационен потенциал от 3,86 милиона души в случай на война, като броят на военнослужещите в страната е 31 400, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

От този брой действащите военнослужещи са 25 хиляди, а в запас са 6400, сочат данните. Населението на Белгия е 11,9 милиона души.

Страната разполага с 4600 военни транспортни средства, но няма танкове и артилерия. Белгийските военноморски сили работят с две фрегати и два патрулни кораба. Военновъздушните сили разполагат със 110 самолета, от които 45 бойни и 39 тренировъчни, както и с шест транспортни самолета и 20 вертолета.

Данните показват, че засега военните разходи на Белгия са съпоставими с тези на Куба и Австрия, и достигат едва 1,1 от БВП. Уточнява се, че в ЕС по-слаби резултати показват единствено Люксембург, Ирландия, Словения, Естония, Литва и Австрия.

Преди месец Белгия въведе законодателни промени, за да направи по-привлекателно постъпването в запас. Страната предвижда до 2030 г. да разполага с 29 100 запасняци. 

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна