Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо ще гласувам на евроизборите? Защото обичам спорта!

Снимка: БНР

Може ли любовта към спорта да мотивира избирателите да гласуват за представители в Европарламента? Да, защото с информиран избор те могат да подкрепят конкретни политики, а развитието на спорта е една от тях. 

Можем да проверим това, като се включим във вота през юни в страните от Европейския съюз (6 - 9 юни). В България евроизборите са на 9 юни.

Спортът играе важна роля в живота на много европейци. Той допринася за физическата и психическата кондиция, насърчава социалното приобщаване, чувството за национална гордост и идентичност, но и принадлежност към по-голямата общност - тази на Европейския съюз

Ето няколко причини, поради които спортът е важен:

  • Здраве и добра кондиция: Редовната физическа активност чрез спорт помага за предотвратяване на различни здравословни проблеми като затлъстяване, сърдечни заболявания и диабет. Той подобрява цялостната физическа форма.
  • Социално взаимодействие: Спортът предоставя възможност на хората да се срещат, да общуват и да създават връзки помежду си. Това стимулира изграждането на нови приятелства, мрежи за подкрепа и чувство за принадлежност към общност.
  • Развитие на умения: Участието в спортни дейности помага на хората да развият различни умения,като координация, ловкост, издръжливост и работа в екип. Тези умения могат да бъдат пренесени в други аспекти от живота - образование и кариера.
  • Управление на стреса: Спортуването е чудесен начин за облекчаване на стреса и подобряване на настроението. 
  • Икономическо въздействие: Спортната индустрия има значителен принос към европейската икономика, създавайки работни места и генерирайки приходи чрез събития, излъчвания и спонсорства.
  • Образователни ценности: Спортът учи децата на важни ценности като честност, справедливост, уважение и работа в екип. Насърчава ги да се стремят към постигане на цели, да бъдат дисциплинирани и да приемат както победата, така и поражението.

Спортът е неразделна част от програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта - "Еразъм +"

По настоящата програма за периода 2021 - 2027 г. за спорта са заделени 1,9% от общия бюджет.


Социалното приобщаване е сред приоритетите на ЕС за ролята на спорта в обществото. 

Като обединява хората, изгражда общности и се бори срещу ксенофобията и расизма, спортът може да даде важен принос за интеграцията на мигрантите в ЕС. Европейската комисия също така подкрепя проекти и мрежи за насърчаване на социалното приобщаване на мигрантите чрез европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и програмата "Еразъм +". Проекти като Европейската мрежа за спортно приобщаване (ESPIN), партньорството Социално приобщаване и доброволчество в спортните клубове в Европа (SIVSCE) и Fairplay се финансират от ЕС.

Около 60% от населението на ЕС редовно взема участие в някаква спортна дейност, а в Съюза има около 700 000 спортни клуба.

Като голям и бързо нарастващ сектор от икономиката - спортът допринася значително за растежа и заетостта.


През септември 2022 г. Европейската комисия публикува петото проучване на Евробарометър, посветено на спорта и физическата активност

Проучването показва, че 38% от европейците се занимават с физически упражнения или спорт поне веднъж седмично, а 17% — по-малко от веднъж седмично. До 45% от европейците в момента изобщо не спортуват, нито участват във физическа активност. Въпреки че това представлява стабилизиране на тенденцията в сравнение с проучването на Евробарометър от 2017 г., непрекъснатото насърчаване на спорта и физическата активност очевидно все още е силно необходимо. Проучването показва също така, че по време на пандемията от Covid-19 половината от европейците са намалили равнищата си на активност или дори са спрели напълно.

Интервюираните на възраст 15-24 години са най-склонни да се занимават с физически упражнения или спорт сравнително редовно (54%). Този дял намалява с възрастта — от 42% сред хората на възраст 25-39 години на 32% в групата на възраст 40-54 години и 21% сред хората на възраст 55 и повече години. 

Като цяло проучването на Евробарометър показва, че анкетираните, които редовно се занимават с физическа активност поради развлекателни или несвързани със спорта причини, не съставляват мнозинство в нито една държава от ЕС.

Според участниците в допитването основната пречка пред активността е липсата на време, последвана от липса на мотивация или просто липса на интерес към спорта. В отговор на това кампанията на Еврокомисията HealthyLifeStyle4All ще продължи да повишава осведомеността относно значението на активния здравословен начин на живот между поколенията и социалните групи.


В проучването се посочва, че основната причина, поради която хората спортуват, е за да подобрят своето здраве, а на второ място — за да повишат равнището на своята физическа форма и за да се отпуснат. ЕК популяризира ползите от спорта за физическото и психическото благосъстояние всяка година по време на Европейската седмица на спорта. Половината от респондентите са изразили също така желанието си да спортуват на открито, което се подкрепя от усилията на Комисията за по-екологосъобразен и по-устойчив спорт и физическа активност. Новост, вероятно подсилена от пандемията от Covid-19, представлява фактът, че приблизително една трета от запитаните предпочитат практикуването на спорт у дома.

Усилията на Европейската комисия за подобряване на равенството между половете в спорта се подкрепят силно от резултатите от проучването на Евробарометър, тъй като разликата между половете между лицата, които редовно спортуват, продължава да бъде в полза на мъжете. В този контекст е окуражаващо, че мнозинството от анкетираните заявяват, че искат да следят еднакво мъжки и женски спортни състезания в медиите.

Комисията редовно прави специални проучвания на Евробарометър относно спорта, последните от които бяха през 2013 г. и 2017 г., за да наблюдава тенденциите при участието в спортни и физически дейности, включително равнищата на физическа активност в ЕС-27 и информация за контекста, в който хората спортуват.

Представеното специално проучване на Евробарометър относно спорта и физическата активност се основава на отговорите на около 20 въпроса от 26 580 европейци от всичките 27 държави членки. То очертава тенденциите по отношение на равнищата на участие, пречките и предпочитанията за практикуване на спорт като основа за бъдещи политики. Резултатите ще допринесат за действията на Комисията за насърчаване на спорта, укрепващата здравето физическа активност и здравословния начин на живот като цяло в Европа.


Европейска седмица на спорта

Инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност в цяла Европа, включително Западните Балкани и държавите от Източното партньорство, е Европейската седмица на спорта. Спортът и физическата активност допринасят значително за здравето и благосъстоянието на европейските граждани. Европейската седмица на спорта е съвместен призив за действия за справяне с неактивността, чрез насърчаване на европейците от всички възрасти да възприемат здравословен и активен начин на живот. 

Спортът е важен за европейците, а Европейският съюз подкрепя различни инициативи, насочени към насърчаване на физическата активност, социалното приобщаване и подпомагане на развитието на спорта в държавите членки.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна