Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поне за един час

Моноспектакъл на Димитър Узунов ни прави креативни като Айнщайн

Моноспектакълът "Как да се превърнеш в Айнщайн за един час?", който ще бъде представен тази вечер, провокира креативността на зрителите с интерактивни, игрови елементи и забавен и увлекателен разказ.

На Сцена Дерида от 19 ч. в главната роля ще излезе Димитър Узунов.

Той е актьор, режисьор и учен - магистър-геолог, познат и като организатор на "Театър на чудесата".

В представлението е включен и нагледен пример за това как креативния човешки ум може да впрегне AI технологиите (изкуствения интелект, ИИ), дори в разказването на любопитна и интересна история като този спектакъл.

"Научната тема не е толкова физика, колкото креативността и какво неврологията и когнитивната психология днес казват за нея, най-вече за креативността на Айнщайн - отбеляза пред БНР-Радио София Димитър Узунов. - Има няколко драматургични линии - животът на Айнщайн, както и на главния герой, има и примери и различни аспекти на креативността. Препоръчвам зрителите да дойдат с децата си. Говорим за образованието, за бъдещето и взаимодействието с ИИ."


Мултидисциплинарният спектакъл обединява изкуство и наука, а в артистичния екип участват още Никола Груев-Котарашки - автор на музиката, сценографът Никола Налбантов, научен консултант и гласът на ИИ Айни е едно от най-разпознаваемите лица от сферата на астрономията и астрофизиката у нас - доц. д-р Владимир Божилов, актрисата Ванина Кондова е в ролята на женския изкуствен интелект, Елена Гамалова отговаря за визуалната идентичност, оператор е Радостин Найденов.

Чуйте разговора на Гергана Пейкова.

По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна