Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лимасол - карнавалната столица на Кипър до началото на Великия пост

Лимасол е карнавалната столица на Кипър (архив).
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес в продължение на 11 дни, до началото на Великия пост, Кипър е в карнавално настроение. Много празнични събития, забавление и веселие ще има във всички градове на страната. Най-грандиозната фиеста по традиция е в крайбрежния Лимасол, който от днес е карнавалната столица на Кипър.

Карнавалът тази година ще е най-впечатляващият в над 100-годишната му история, увери кметът на Лимасол Никос Николаидис. Той покани жителите и гостите на Кипър "да дойдат и да прекарат вълшебни моменти, които само карнавалът в Лимасол знае как да предложи".

Тържественото му откриване е тази вечер, с церемонията по коронясването на Кралицата на карнавала. Тя носи титлата "Кралица на Лимасол, бижуто на Средиземноморието".

Дните на карнавала са изпълнени с много концерти, представления на детски хорове и духови оркестри, танци, изложби и конкурси за карнавални маски и облекло. Клубовете по колоездене и на ретро коли са подготвили специално карнавално рали.

В неделя, 10 март, детският парад ще залее крайбрежния булевард.

Празникът в Лимасол завършва в неделя, 17 март, с Големия карнавален парад, прощален бал и фойерверки.

Чистият Понеделник, на 18 март, първият ден на Великия пост, е почивен ден в Кипър и се празнува масово с трапези на открито.


По публикацията работи: Радмила Попова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна