Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът на Ирак разочарован от британската позиция за Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В интервю за Скай нюз президентът на Ирак Абдул Латиф Рашид каза, че е "изключително разочарован" от отговора на правителството на Обединеното кралство на войната в Газа, обвинявайки го, че "игнорира" страданието на палестинците.

"Палестинският проблем се превърна в международен проблем. И напоследък страданието на палестинския народ и атаките срещу Газа, особено срещу цивилни и деца, надхвърлят всичко, което човешките права могат да понесат, и мисля, че е дълг на международната общност да сложи край на страданието на палестинския народ“, каза Абдул Латиф Рашид пред медията.

Той даде това изключително рядко интервю за западна медия от президентския дворец в иракската столица Багдад. Думите му вероятно ще отекнат не само сред британското правителство, но и сред обществеността, идващи от президент, който е прекарал много години на обучение във Великобритания в редица университети, включително Манчестър, Ливърпул, Саутхемптън, Екзитър и Кеймбридж, коментира Скай нюз. Президентът на Ирак говори откровено за това, което, според него, е неизпълнение на задълженията от страна на британското и американското правителство. 

В отговор на въпрос за ролята на британското правителство той повтори няколко пъти, че е „изключително разочарован“. „Демонстрациите по улиците на Лондон и на други места в Обединеното кралство показват това разочарование, дори в парламента аргументът е за прекратяване на страданията на палестинския народ, но министър-председателят и самото британско правителство пренебрегнаха всички тези искания - и те все още продължават да не признават държавата на палестинския народ", изтъкна Абдул Латиф Рашид.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна