Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи кораб с помощи са готви да потегли от Кипър за Ивицата Газа

Кораб на неправителствената организация "Оупън армс" се готви да отплава от кипърското пристанище Ларнака за ивицата Газа, натоварен с близо 200 тона ориз и брашно, 8 март 2024 г.
Снимка: БТА

Американска благотворителна организация съобщи, че товари помощи за Газа на кораб в Кипър - първата пратка, предназначена за раздираната от войната територия, по морския коридор, който Европейската комисия се надява да бъде отворен този уикенд, предаде БТА като се позова на Франс прес.

Плаващият под испански флаг кораб "Oупън армс" акостира преди три седмици в пристанище Ларнака в Кипър, най-близката до ивицата Газа страна от Европейския съюз.

"Екипи на организацията "Световна централна кухня" са в Кипър, за да натоварят палети с хуманитарна помощ на кораб, пътуващ за северната част на ивицата Газа", каза вчера в изявление неправителствената организация.

"От седмици се подготвяме заедно с нашия партньор от неправителствената организация "Оупън армс" за откриването на морски коридор за доставка на помощи, който ще ни позволи да увеличим усилията си в региона", допълва тя.

"Нашият кораб се подготвя да отплава, натоварен с тонове храна, вода и жизненоважни материали за палестинските мирни жители", заявиха от "Оупън армс" в социалната мрежа "Екс".

Междувременно здравното министерство на ивицата Газа съобщи днес в изявление, че от началото на офанзивата на Израел срещу "Хамас" в анклава са загинали 30 960 палестинци, а 72 524 са били ранени, посочва Ройтерс.

Допълва се, че само за последните 24 часа в Газа са били убити 82 палестинци, а 122 са били ранени.


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна