Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес тръгва първият кораб с хуманитарна помощ от Кипър за Ивицата Газа

Снимка: архив

Първият кораб, който ще транспортира хуманитарна помощ по морския коридор от Кипър за Ивицата Газа, ще отплава от пристанището на Ларнака днес, потвърди президентът на Кипър Никос Христодулидис в събота вечерта. Отварянето на коридора беше подкрепено от Европейската комисия, САЩ, Обединените арабски емирства и 6 държави в Европа със съвместно изявление в петък. 

Първата пратка съдържа храни, вода и други жизнено необходими материали. Закупуването и транспортирането им се организира от две международни неправителствени организации - "Световна централна кухня", която вече действа в Газа, и "Оупън армс", която предоставя кораба.

Мисията се изпълнява с финансиране от Обединените арабски емирства.

Контейнерите са проверени и натоварени при участието на израелски наблюдатели, каквито са изискванията на Израел, за да се гарантира сигурността.

Според информации в Кипър в напреднал етап е подготовката на поне още три пратки с помощи, осигурени от Обединените арабски емирства и Европейския съюз.

Морският хуманитарен мост се осъществява след продължителни дипломатически усилия. Началото му беше официално обявено от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението й в Ларнака в петък.

След съобщението с Никозия се свързват държавни и правителствени ръководители, както и външни министри, за да изразят желание страните им да участват в инициативата, заяви президентът Никос Христодулидис.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени