Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стаж в чужбина? Какво предлагат евроинституциите на завършилите университет

Снимка: Европейски парламент

Всяка година близо 2000 души изкарват стаж в евроинституциите. Основното изискване е кандидатът да е завършил университет, да не е работил или да е бил на стаж по-рано в институциите на ЕС и да има много добри познания по два от официалните езици на Европейския съюз. Единият от тях трябва да бъде от работните езици на институциите – английски, френски или немски.

Европейският парламент например предлага два вида стажове - в Генералния секретариат (стажове „Робер Шуман“) и стажове към членове на Европейския парламент.

Работата по време на стаж "Робер Шуман" е в най-различни сфери - вътрешна и външна политика на ЕС, финанси, право, многоезичие, администрация, инфраструктура и логистика, комуникация или информационни технологии. Този вид стажове са платени и се провеждат на едно от официалните места на работа на Европейския парламент – Брюксел, Люксембург и Страсбург – или в бюрата за връзка на Европейския парламент в държавите членки. Така желаещите могат да карат стажа си в собствената си държава, в Белгия, Люксембург или Франция, където са базирани евроинституциите или в друга държава от ЕС.

Стажът започва на 1 октомври/1 март - продължителността е 5 месеца и друго основно изискване е кандидатът да е гражданин на страна членка на ЕС, ограничени бройки има и за граждани на други държави. Нужно е и свидетелство за съдимост За подробности виж тук.

Колкото до стажовете в кабинет на евродепутат в Брюксел, всеки желаещ трябва да се обърне директно към тях. Този вид стаж също е платен – от 921 до 1510 евро месечно при пълно работно време (подробности тук).

Снимка: Европейски парламентПо сходен начин два пъти годишно Европейската комисия предлага на завършилите висше образование от ЕС възможност да участват в платени административни стажове или стажове по писмен превод за срок от пет месеца с начални дати отново 1 март или 1 октомври.

Стажантите могат да работят във всяка от службите и агенциите на Европейската комисия, по-голямата част от които се намират в Брюксел, но също и в Люксембург и на други места в Европейския съюз (виж тук и тук). Условията са сходни с тези на Европейския парламент.

Представителството на Европейската комисия в България предлага от своя страна неплатени стажове за студенти, редовна форма на обучение, при завършен втори курс.

5-месечни платени стажантски позиции, но от 1 септември и, съответно, от 16 февруари, предлага и Съветът на ЕС в различни области (виж тук и тук).

За този вид стаж може да кандидатстват не само завършили, но и студенти в курс и нагоре в различни сфери - политика, администрация, комуникация, ИТ и др.. (виж тук и тук

Възрастови ограничения няма.

За стаж в тези други институции и агенции на ЕС провери тук.

БНР разговаря с три дами, които са изкарали стаж "Робер Шуман" в Брюксел - в отдела за медиен мониторинг в Главна дирекция "Комуникации" на Европейския парламент - Франческа Фиоручи от Италия, Сату Хелин от Финландия и Магдалена Буховска от Полша за това как този опит е повлиял на живота и бъдещата им работа и какви са техните впечатления от него.

Сату Хелин/личен архив

"Бях изненадана и щастлива, когато ме избраха за стажа. Все едно не можех да повярвам, че нормален човек може да отиде на платен стаж в Брюксел. Този стаж обаче ми помогна впоследствие да получа "истинска работа" в Европарламента. Бях прес офисър за период от 1 година и съветник на евродепутат за още толкова. В сегашната си работа като журналист имам сериозното предимство да съм получила познания и да имам интерес към евроинституциите. Доставя ми удоволствие да следя работата на Европейския парламент и в момента обмислям отразяването на предстоящите евроизбори", казва Сату Хелин, която е издала пред няколко години документална книга за Европарламента - първата на финландски език.

"По време на стажа започнах да разбирам колко очарователен е целият комплекс от институции. И колко много истории и личности се крият зад всеки ъгъл там. И бях дотук с идеята за скучната бюрокрация. Бих искала повече хора да бъдат по-любопитни за това какво наистина се случва там", казва още тя.

"Моят стаж в ЕП имаше страхотен и позитивен ефект върху моя жизнен опит, най-вече от лична гледна точка", разказва на свой ред Франческа Фиоручи:

Франческа Фиоручи по време на стажа ѝ в ЕП/личен архив

"Да живееш и работиш в международна обстановка, с хора от цяла Европа, е голяма възможност за израстване и открития. Това бе очарователен поглед към дейностите в институцията, не само тясно свързаните с моя стаж – участвах в събития, конференции, сесии на ЕП, до които никога не бих имала достъп. Контекстът бе абсолютно различен от този, с който бях свикнала, и наистина вдъхновяващ. Моят ментор също така ми даде възможност да експериментира, тласна ме да взема участие в различни роли, които не бяха свързани с преките ми задължения, с цел по-пълно получаване на опит".

"Не на последно място наистина се забавлявах с останалите стажанти – имахме множество забавни моменти на работа и извън нея, а някои от създадените връзки все още съществуват", споделя Франческа, която не може да прецени доколко стажът е повлиял на кариерата ѝ:

"Професионалният ми живот пое в друга посока. Мисля, че стажът вероятно ми е дал повече от лична гледна точка, която отразява начина, по който работя или коя съм аз, отколкото нещо, което е тясно свързано с това, което правя".

Магдалена Буховска все още пази емоциите от стажа:

"Само преди дни - в края на февруари, посрещнах група стажанти в прес залата на сграда „Европа“ в Брюксел за разговор за срещите на евролидерите. Казах им: "Ще ви хареса. Знам, защото самата аз съм била стажант". И започнах да броя…Преди точно 13 години, в края на февруари 2011 година, пеехме песента "Това бяха дните" (Those were the days) на всички езици, на които можехме да я открием в YouTube - английски, полски, финландски, нидерландски, италиански, български…Не искахме нашият стаж в Европарламента да свърши и тези, с които се сприятелихме, да си заминат. Защо? Това бе страхотен опит - и професионален, и личен. Станахме свидетели как ЕС работи на практика, видяхме нашите държави да участват във всички процеси и ние бяхме част от това!".

Магдалена Буховска/личен архив

"Когато се прибрах в Полша, където работех като журналист, полското председателство на ЕС тъкмо щеше да започва. Благодарение на опита ми в Брюксел започнах отразяването му, като имах доста по-добри познания за случващото се. Няколко години по-късно имах възможността да се върна в Брюксел и да работя за дирекцията по комуникации в Съвета. Отново опитът от стажа ми помогна да получа работата и да я започна безпроблемно. Днес работя като пресаташе в Съвета на ЕС, което е интересна, интензивна и добре възнаградена работа. И мога да кажа на всеки колебаещ се да кандидатства за стаж в евроинституциите: Давай!".


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна