Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хамас" вини Израел за липсата на договорка за примирие

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Свещеният за мюсюлманите месец Рамазан започна под сянката на войната в Ивицата Газа. Радикалното палестинско движение "Хамас" обвини Израел за невъзможността да бъде договорено примирие, а испански кораб с 200 тона хуманитарна помощ се очаква да отплава за анклава в близките часове.  

Корабът "Oупън армс" с хуманитарни помощи за ивицата Газа  все още не е отплавал от Кипър поради "технически проблеми". Плавателният съд е натоварен с 200 тона хранителни продукти за нуждаещите се в анклава, където положението е критично, предупредиха хуманитарните агенции.

Междувременно Съединените щати и Йордания извършиха нова доставка по въздуха като спуснаха с парашути над 11 500 пакета с храна в северните части на Газа.

В посланието си за Рамазан американският президент Джо Байдън заяви, че ще мисли за страданията на палестинците. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за солидарност и подкрепа за страдащите от ужасите в Газа.

Лидерът на ислямисткото движение "Хамас" Исмаил Хания обвини Израел, че е отговорен за провала на преговорите за спиране на огъня като не е дал гаранции за примирието или евентуалното израелско изтегляне.

От своя страна израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че военните са убили най-малко 13 хиляди терористи от началото на войната през октомври. Нетаняху обеща също, че армията ще продължи с офанзивата си в Рафах и подчерта, че тя е ключова за победата срещу "Хамас". 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна