Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очаква се да бъде задействан морският хуманитарен коридор от Кипър до Газа

Палестинци чакат хуманитарна помощ в град Газа, 26 февруари 2024 г.
Снимка: Ройтерс

Дългоочакваният морски хуманитарен коридор от Кипър до Ивицата Газа се очаква да започне да действа ефективно от днес, след като отплаването на първия кораб по него беше забавено с два дни заради логистични проблеми в края на маршрута.
 
Над 150 тона храни, вода и медицински консумативи са натоварени на първия кораб, който ще премине с пилотна мисия от Кипър до Газа.

Въпреки, че първоначалният план бе той да отплава още в неделя, технически процедури го блокираха в пристанището на Ларнака.

Основната причина, която бе изтъкната, е, че специалната плаваща платформа в Газа, на която трябва да се разтвари корабът, не е готова. Според кипърски медии Израел е съобщил, че днес ще отговори какво ще бъде направено.

В същото време Кипър се подготвя за доставка на хуманитарна помощ с втори кораб, който се очаква да пристигне в Ларнака, обявиха от външното министерство.

Около 500 тона необходими продукти се намират вече в Кипър и предстои да бъдат изпратени в Газа, казаха представители на международната неправителствена организация „Световна централна кухня“, която осигури първата пратка.

В понеделник президентът Никос Христодулидис специално благодари на президента на Обединените арабски емирства шейх Мохамед бин Зайед, който финансира първата мисия, за подкрепата за инициативата.

По публикацията работи: Савина Спасова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени