Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще предоставят 133 милиона долара помощ за Хаити

Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън обеща още финансова подкрепа за Хаити и заяви, че задълбочаващата се криза там показва спешната нужда от разполагане на мултинационални сили, предаде Франс прес.

В обръщение по време на извънредната карибска конференция в Ямайка Блинкън обясни, че Съединените щати ще дадат 100 милиона долара за бъдещата мултинационална мисия по сигурността в Хаити, както и 33 милиона за хуманитарна помощ. По-рано канадският премиер Джъстин Трюдо, който участва чрез онлайн връзка на конференцията, обеща 91 милиона долара финансова подкрепа.

Хаити от десетилетия страда от бедност, природни бедствия и политическа нестабилност. Ситуацията там обаче се влоши значително след убийството на президента Жовенел Моиз шрез 2021 г., припомня Франс прес. Въоръжени банди контролират голяма част от страната и столицата, а от миналата седмица започнаха сериозни безредици. Насилието създава нестабилна ситуация за жителите на Хаити и са необходими спешни действия както по отношение на политиката, така и на сигурността, подчерта Блинкън. Само жителите на островната държава могат да определят нейното бъдеще, но Съединените щати и партньорите им могат да помогнат за възстановяването на базовата сигурност, каза още американският държавен секретар.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна