Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консултациите при президента: БСП са на "Дондуков" 2

Президентът Румен Радев прие БСП за консултациите, които той провежда с парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание.

От тях държавният глава поиска да чуе дали е възможно съставянето на кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС и дали левицата е готова да го подкрепи, при какви условия, или твърдо остава опозиция.

"Има ли ресурс 49-тото НС да състави правителство", попита ги той и поиска да чуе отговорът и на друг въпрос: "Ако се се стигне до трети мандат, говори ли сте да предложите формула за неговата реализация, или оставате на тезата за предсрочни парламентарни избори"?

"Нашата позиция е ясна и категорична още от първия ден на това правителство. А тя, че това правителство и това мнозинство са вредни за държавата и затова са нужни предсрочни избори", обясни Корнелия Нинова.

По думите й, това правителство и мнозинство вместо да се борят с мафията и задкулисието, "изпраха мафията и задкулисието", отсече тя.

"Самите приоритети на това правителство не са изпълнени – Шенген по въздух и вода е унизително за Българя и ни поставя като второстепенна държава в ЕС. Еврозоната от 2025-а също се отдалечава като възможност. Инфлацията не е намалена. 9 месеца посветиха единствено на разпределение на постовете, а големите проблеми, които стоят, не са и помисляни да бъдат решени - демографската криза, доходите, цените тръгнаха нагоре. Монополи, картели и икономически лобита изсмукват доходите на хората, пренесоха властта в парламента, но убиха парламентаризма, качеството на законите е под всякаква критика", разясни тя ситуацията на Радев.

Според Нинова ако това продължи още 9 месеца, това означава още по-голяма несигурност и нестабилност.

"Изходът е предсрочни избори, не виждам изход в това НС за друга конфигурация, поне ние няма да участваме в такива", заключи тя.

Корнелия Нинова: Опитът на президента за нови партии не сочи добри резултати за държавата


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна