Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Възраждане" поискаха предсрочни избори пред Радев. Готови са с кабинет

Чуй новината! Чуй новината:

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов настоя за незабавни предсрочни избори, като посочи пред президента Румен Радев, че партията му е готова със състав на правителство, ако конституционната процедура се завърти и мандатът отиде в техните ръце.

ози олигархично-посланически модел не просто е вреден за държавата, той я убива. Ето затова предсрочните избори са задължителни", аргументира се той.

По думите му националният интерес изисква да има предсрочни избори. "Но сме скептични", допълни Костадинов.

Консултациите при президента: "Възраждане" на "Дондуков" 2

След разговорите с Радев, лидерът на "Възраждане" заяви: "Успешна ротация означава неуспешно развитие за България".

Той открито нападна ПП-ДБ, че за последните 9 месеца са реабилитирали Бойко Борисов.

"Сега с това, че ще подпишат коалиционно споразумение, те на практика ще го превърнат в основния политически фактор, на който те ще бъдат държанки. Ето защо, в тази ситуация, в следващите 9 месеца, ПП-ДБ със сигурност ще паднат под 10-те процента подкрепа... Нашата информация е че в момента са четвърта политическа сила", отбеляза Костадинов.

По думите му, третият мандат не е бил тема на разговорите им с държавния глава.

"Не сме говорили за трети мандат въобще, нашата нагласа е такава, а и смятам, че управляващите ще се разберат. ПП- ДБ ги е страх, защото те знаят, че са четвърта политическа сила с под 10% подкрепа. След 9 месеца ще има предсрочни избори и те ще имат проблем с влизането си в парламента", настоя Костадин Костадинов.

А по-рано днес консултациите на "Дондуков" 2 се превърнаха в остра престрелка между него и държавния глава заради недопуснатия референдум на "Възраждане" за запазване на българския лев.

"Вие също имате вина, че ситуацията в държавата е такава, защото миналата година беше погазен тежко поривът, желанието да има референдум за българския лев. Вие трябваше да застанете в позиция за защита на българския народ", каза Костадинов.

"Абсолютно невярно - аз се ръководя от Конституцията - каквато я направите вие в парламента, такава я изпълнявам", отвърна му Радев и настоя: "Крайно време е на тези спекулации да се сложи край".

"Има една стара максима, че когато правото се изроди, съпротивата е задължителна. Вие сте държавен глава, ние много вярвахме във вас, вече не вярваме нито във вас, нито в КС", каза Костадинов.

"Вярата си е ваш въпрос и ваш проблем", отвърна му обаче Румен Радев. 

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна