Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестински медици твърдят, че са бити и унижавани от израелски войници

Опустошена сграда в Хан Юнис.
Снимка: Ройтерс

Членове на палестински медицински персонал в Газа казаха пред Би Би Си, че израелските войски са издевателствали над тях след нападение срещу тяхната болница миналия месец.

Ахмед Абу Сабха, лекар в болницата "Насър", разказа, че е бил държан една седмица в ареста, където кучета с намордник са били хвърлени върху него и ръката му е била счупена от израелски войник. Разказът му съвпада много с тези на други двама медици, пожелали да останат анонимни от страх от репресии. Те разказаха пред Би Би Си, че са били унижавани, бити, обливани със студена вода и принуждавани да коленичат в неудобни позиции с часове. Те допълниха, че са били държани дни наред, преди да бъдат освободени.

Би Би Си предоставило подробности за техните твърдения на Израелските сили за отбрана (IDF), които не отговориха директно на въпроси относно тези сведения или конкретни твърдения за малтретиране, но те отрекоха медицинският персонал да е пострадал по време на операцията им. Кадри, тайно заснети в болницата на 16 февруари, в деня на задържането на медиците, бяха показани по Би Би Си.

Виждат се редица мъже, съблечени по бельо пред спешното отделение на болницата, коленичили с ръце зад главите. „Всеки, който се опита да помръдне главата си или да направи каквото и да е движение, беше удрян“, каза главният управител на болницата д-р Атеф ал Хаут пред Би Би Си.

Израелските войски нахлуха в болницата в град Хан Юнис в южната част на Газа, която беше една от малкото все още функциониращи в територията на 15 февруари, заявявайки, че разузнавателни данни показват, че в болницата са настанени агенти на "Хамас" и че там са държани израелски заложници.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна