Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът с храни за Ивицата Газа отплава от Кипър

Кораб "Open arms"
Снимка: БТА

Испанският кораб, превозващ 200 тона хуманитарна хранителна помощ за опустошената от войната Ивица Газа, отплава от Кипър тази сутрин. Това поставя и началото на морския хуманитарен коридор до анклава. Мисията е финансирана предимно от Обединените арабски емирства. Организирана е от базираната в САЩ благотворителна организация World Central Kitchen, а испанската благотворителна организация Open Arms предостави кораба, който е с баржа на буксир.

Помощта за палестинците включва основно ориз, брашно, боб, консервирани зеленчуци и риба тон.

Корабът ще пропътува 200 морски мили и се очаква да пристигне след около 2 дни. От съображения за сигурност организаторите на мисията обаче, не съобщават точното време и място на акостиране.

"Това се случва за първи път от много години насам и това означава, че работим с различни хора, правителства и организации. Има логистични предизвикателства, като например осигуряването на помощта за транспортиране или планиране на това какво ще е времето по пътя".

Каза мениджърът от World Central Kitchen Хуан Хименес. От организацията ще приемат пратката на място. Те изграждат и док за разтоварването на товара. Това става с материали от разрушени сгради и отломки.

Инициативата е отделна от обявения миналата седмица от президента на САЩ Джо Байдън план за изграждане на временен кей в Ивицата, за да се улеснят доставките на помощи по море.

Междувременно, палестинците са скептични относно този нов морски хуманитарен контрол.

"Що се отнася до това пристанище - всичко това е глупост. Имаме пункта с Египет, имаме пункта Керем Шалом, пункта Ерез. Могат да отворят десетки нови гранични пунктове. Освен това границата между нас и Египет е дълга 15 километра. Защо тогава  пристанище? Това е въпросът, защо ще правят пристанище тук?".

Ако мисията за хуманитарен морски коридор се окаже успешна, това ще означава първото облекчаване на израелската морска блокада, наложена на Ивицата Газа през 2007 г., след като Хамас пое контрола над палестинския анклав.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени