Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозеп Борел критикува блокираните помощи за Газа

Жозеп Борел
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният външнополитически представител на Евросъюза Жозеп Борел разкритикува блокирането на доставките на помощи за нуждаещите се в ивицата Газа.

На фона на нарастващ международен натиск израелският премиер Нетаняху заяви, че военната кампания срещу "Хамас" ще продължи и в Рафах, където са се струпали над милион бежанци.

В Газа днес се очаква кораб на испанска благотворителна организация с повече от 200 тона храни.

"Гладът се използва като оръжие за водене на война", заяви първият дипломат на Евросъюза Жозеп Борел пред Съвета за сигурност на ООН.

Без да назовава Израел той допълни, че стотици хиляди хора в ивицата Газа са изложени на сериозен риск от гладна смърт в резултат на войната и кризата не е резултат от природно бедствие, а е предизвикана от човека.

Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан повтори предупреждението към Израел да не праща войски в палестинския град Рафах, където се намират около милион и половина бежанци.

Премиерът Бенямин Нетаняху за пореден път защити позицията, че израелската офанзива трябва да продължи към Рафах.

За да спечелим тази война, трябва да унищожим останалите части на Хамас в Рафах. Ако не го направим, Хамас ще се прегрупира, превъоръжи и превземе Газа, предупреди израелският премиер.

Палестинско дете е починало след сблъсъци в бежанския лагер Шуафат в Източен Йерусалим. От ООН заявиха, че за четири месеца война в Газа са били убити повече деца, отколкото в конфликти по света за четири години - над 12 300 деца. Офанзивата започна след атаките на 7 октомври, при които бойци от ивицата Газа убиха около 1200 души в Израел и взеха стотици заложници.

По публикацията работи: Антония Чорева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна