Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се разви планинарската грамотност и лавинната култура за 25 г. БАССЕС

Снимка: befsa.com

Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) тази зима навърши 25 години.

За това време любителите на зимните спортове сплотиха и обогатиха своята общност, разви се планинарската грамотност и лавинната култура у младите, бяха проведени  стотици безплатни лекции и курсове, усилено се работи с ученици.

Само през лекционните обучения са преминали над 8 хиляди души, отбеляза пред БНР-Радио София Вяра Лъджева. Тя има 16-годишен опит като ски и сноуборд учителка, и фрийрайд гид в Австрия, Япония и България. Член е на БАССЕС от 16 години, а на Управителния съвет на организацията - от две години.

От 2018 г. се реализира инициативата лавинистика – отначало в училище, но след това – на терен, в планината.


Вяра Лъджева   Снимка: Личен архив

Младите хора са в най-рисковата група, защото обичат ските, но не могат реалистично да преценят възможностите си. Затова от БАССЕС отделят много внимание за занимания с деца и младежи.

"От близо 20 години екстремните спортове станаха модерни – както в света, така и у нас. Все повече искат да карат ски извънпистово. За 2 години обучихме 400 тийнейджъри - допълни Лъджева. - Фрийрайдът не бива да се забранява, а да се създават условия за безопасно практикуване. Както в алпийските страни, и у нас обучението е стъпка към безопасността."

Тя сподели и радостта си от младите български таланти в ските и фрийрайда, които достойно представят страната ни и в международни първенства.

Чуйте разговора на Антония Каменичка.
По публикацията работи: Георги Нейков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна