Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц в Йерусалим: Не можем да стоим отстрани

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц изрази безпокойство заради настъпващия глад в ивицата Газа.

При визитата си в Йерусалим Шолц призова израелското ръководство да работи за решение на конфликта с палестинците въз основа на идеята за две държави за двата народа. Автономната палестинска администрация обаче ще трябва да се реформира, каза германският лидер.

"Това не е нещо, което ще направим, докато държим населението заключено на място. Всъщност ще направим точно обратното, ще им дадем възможност да напуснат", каза той по време на медийно изявление в Йерусалим заедно с германския канцлер Олаф Шолц.

Германският канцлер заяви, че е разговарял с Нетаняху за необходимостта от предоставяне на цялостна хуманитарна помощ на населението на Газа. "Не можем да стоим отстрани и да гледаме как палестинците са заплашени от гладна смърт. Това не сме ние. Не за това се борим", заяви Шолц на съвместна пресконференция с Нетаняху.

По-рано днес германският канцлер  призова за спешно прекратяване на огъня в ивицата Газа след среща с йорданския крал Абдула Втори в пристанищния град Акаба, разположен в южната част на Йордания. Тогава Шолц заяви, че израелско нападение над Рафах ще направи регионалния мир "много труден".


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени