Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелска операция в най-голямата болница в Газа

Опашка за хуманитарна помощ в Газа, 17 март 2024 г.
Снимка: АФП

Израелската армия обяви, че е в ход операция в най-голямата болница в Ивицата Газа - "Ал Шифа".

В изявление на военните се посочва, че операцията в района се базира на разузнавателни сведения, според които лечебното заведение се използва от висши членове на ислямистката групировка "Хамас" за организиране на нападения срещу Израел.

Израелските военни съобщиха, че по тях през нощта са започнали да стрелят терористи, намиращи се в лечебното заведение, и те са отвърнали на огъня. Очевидци твърдят пред АФП, че в района се извършват въздушни удари и танкове са обградили болницата. Израел твърди, че под нея се намират тунели, в които се крият бойци на "Хамас", използващи пациенти като живи щитове - нещо, което групировката отрича и определя операцията като военно престъпление.

Не е била наредена евакуация на медицинския персонал и пациентите, но има коридори, по които цивилните да напуснат района, съобщиха още израелските военни. Здравното министерство в Ивицата Газа, което е под контрола на "Хамас", твърди, че десетки хиляди разселени палестинци са потърсили убежище в болницата и околните райони.

"Ал Джазира" съобщава и за "интензивен артилерийски" обстрел от страна на израелските сили в южния град Хан Юнис.

Израелска делегация, водена от директора на "Мосад" Давид Барнеа, се очаква по-късно днес в столицата на Катар - Доха, за преговори по предложението на "Хамас" за временно примирие.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна