Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ потвърдиха смъртта на висш ръководител на "Хамас"

Членове на въоръженото крило на "Хамас" Бригадите Изедин ал Касам с деца в Хан Юнис, 29 ноември 2023 г.
Снимка: АФП

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се е съгласил да изпрати свой екип във Вашингтон, който да обсъди с официални представители от администрацията на президента Джо Байдън бъдещата операция в град Рафах, в южната част на ивицата Газа. Това е станало в телефонен разговор между Байдън и Нетаняху - първият контакт между двамата от повече от месец. 

Вашингтон от известно време изразява скептицизъм относно плана на Нетаняху за извършване на операция в град Рафах, където се намират около 1,5 милиона разселени палестинци. Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан подчерта:

"Една голяма наземна операция в Рафах би била грешка. Това би довело до още смъртни случаи на невинни цивилни, ще влоши и без това ужасната хуманитарна криза, ще задълбочи анархията в Газа и ще изолира допълнително Израел в международен план."

Израел е решен да постигне военните си цели в Газа. Това е заявил Бенямин Нетаняху след разговора с американския президент. Нетаняху е казал на Байдън, че страната му продължава да се стреми към постигането на всичките ѝ цели - елиминиране на ислямисткото движение "Хамас", освобождаване на заложниците на групировката и подсигуряване Газа никога повече да не е заплаха за Израел. Той е допълнил, че осигуряването на хуманитарна помощ за цивилните палестинци ще е от полза за постигането на тези цели.

Междувременно израелската армия заяви, че е убила десетки палестински бойци и е арестувала над 200 души при вчерашната мащабна операция в болница "Аш Шифа", която е най-големият болничен комплекс в ивицата Газа.

Вашингтон потвърди смъртта при операцията на заместник-ръководителя на военното крило на "Хамас" Маруан Иса - третият човек в йерархията на групировката. Стотици цивилни бяха принудени да избягат от района.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени