Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папката е пълна, но има ли споразумението подкрепата на ПП-ДБ?

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел върна изпълнен мандата за съставяне на кабинет на президента Румен Радев, с имена на министри в нея, макар и с корекции, вероятно обсъждани до последно от преговорните екипи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

През последните дни тонът между преговарящите се изостри сериозно, но явно днес са постигнали споразумение както за политиките, така и за конкретните имена, които влизат като министри в бъдещото правителство. 

"В последните 9 месеца работих само за едно - защита на интересите на България. България повече от всякога има нужда от стабилно правителство и за Шенген, и за еврозоната, и за това България да оформя европейския дневен ред. Затова смятам, че към този въпрос -  да предложи състав на правителството съм подходила с отговорността, която е моята отговорност пред България и българските граждани. Давам много ясна заявка, че отговорността е споделена. Тя се носи въз основа на принципи, въз основа на приоритети. Искам да работим за повече доходи за българските граждани, да се развиват регионите, да има инвестиции. За това на България ѝ трябва правителство", каза Габриел пред журналисти, след като връчи на президента папката с изпълнения мандат. 

Габриел ще разчита за подкрепа в НС на "всички онези парламентарни групи, които поставят националния интерес над партийния".

"България в този момент не може да бъде изпратена на нови избори. За това се носи отговорност. Затова съм предложила състав, в който няма нито едно непознато име. Има хора с опит, има хора с парламентарен опит с управленски опит. В едно правителство на споделена отговорност има нужда от равнопоставеност", каза още Габриел.

"Споразумението лично аз съм го подписала още преди 2 дни", допълни номинираната за премиер. 

"Вчера в 18 ч. беше одобрено и от господин Христо Иванов. След половин час, след като беше подписано вече от госпожа Габриел, останалите лидери от коалицията отказаха да го подпишат", каза Рая Назарян от преговорния екип след излизане от президентството. 

А на въпрос на каква подкрепа разчита в парламента Габриел отговори: "На всички онези парламентарни групи, които поставят националния интерес над партийния". 

По публикацията работи: Eкип на БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени