Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите коментари, след като Габриел връчи папката с изпълнен мандат

Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

Кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел върна на президента Румен Радев изпълнен първия мандат за съставяне на правителство в 49-ото Народно събрание и папка с имена на министри. 

Тя обяви състава на проекта на кабинет, и допълни, че това е единственият, който парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще подкрепи в НС. Има промени в шест министерства, спрямо настоящия състав. Президентът потвърди, че още днес ще издаде указ и ще изпрати за гласуване в Парламента предложението на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС.

Партиите в Народното събрание коментираха последните събития

ДПС заяви, че ще подкрепи правителството, предложено от Мария Габриел. Съпредседателят на Движението Делян Пеевски похвали нея и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че са постъпили "отговорно към хората и държавата".

От БСП нарекоха станалото "предателство към избирателите". Според депутата Христо Проданов ГЕРБ "отмъква апетитни хапки от министерствата". 

Тошко Ѝорданов - от ИТН определи предложения кабинет като "фарс" и определи ставащото като "изнудване, в което две банди се карат кой да рекетира квартала без да питат квартала дали иска да бъде рекетиран". 

Според лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, в предложения от Габриел кабинет Борисов разполага с пълната власт, но формално я споделя с ПП-ДБ

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна