Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Доха започнаха нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа

Израелски войници в Ивицата Газа.
Снимка: Ройтерс

Унищожаването на "Хамас" в Рафах би изисквало навлизане на израелски сухопътни сили в града. Това заяви днес израелският премиер Бенямин Нетаняху след призива на Белия дом да се преосмисли стратегията около граничния град в Ивицата Газа, пълен с разселени палестинци.

Израел твърди, че в Рафах се намират четири батальона на "Хамас", въоръжени с огнестрелни оръжия и ракети, или една шеста от бойната сила на палестинската групировка. По думите на израелските власти преди да приключи войната, тези части трябва да бъдат разбити. 

Бенямин Нетаняху коментира днес, че е заявил "пределно ясно" по време на вчерашния телефонен разговор с президента на САЩ Джо Байдън, че Израел е решен да завърши елиминирането на тези батальони на „Хамас“ в Рафах и че няма друг начин да се направи това, освен да има сухопътна офанзива". 

Междувременно, израелските сили са убили повече от 50 въоръжени палестинци и са задържали 180 предполагаеми бойци по време на операцията в най-голямата болница в Ивицата Газа "Аш Шифа". Тя започна вчера преди зазоряване, след като Израел обвини "Хамас", че я използват, за да крият бойци и да планират атаки. Най-малко един войник е бил убит от стрелба, открита от палестинец в болницата, съобщиха военните.

Според здравните власти на Ивицата Газа, днес Израел е убил 14 души при въздушни удари по град Рафах. 

На този фон, вчера в Доха започнаха нови преговори за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и освобождаване на заложници, държани от "Хамас".

А базирана в САЩ благотворителна организация World Central Kitchen съобщи, че пратката от почти 200 тона хранителни помощи, пристигнала чрез морския коридор от Кипър до Ивицата, вече е достигнала до гладуващите хора в северната част на Газа, след като пристигна в петък.

В кипърското пристанище Ларнака вече е закотвен втори кораб с още 240 тона храна на борда, който чака да отплава след като времето в региона го позволява. 

По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени