Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща във Вашингтон за Рафах, Канада спира износа на оръжие

Палестински деца играят до разрушена къща в Рафах, южната част на Ивицата Газа, 28 януари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американски и израелски официални лица вероятно ще се срещнат в началото на следващата седмица във Вашингтон, за да обсъдят военната операция на Израел в Рафах. Това заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер, като изрази дълбока загриженост относно съобщенията за предстоящ глад в Газа, а Канада обяви, че спира износа на оръжие за Израел.

Според говорителката на Белия дом Жан-Пиер президентът Джо Байдън е поискал от израелския премиер Бенямин Нетаняху да изпрати високопоставен екип от военни, разузнавачи и хуманитарни служители във Вашингтон за провеждане на всеобхватни дискусии. Белият дом призова Израел да направи повече, за да позволи на хуманитарната помощ да достига ивицата Газа.

Междувременно израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви пред депутати, че е отхвърлил призива на президента Джо Байдън да отмени планираното сухопътно нападение срещу град Рафах, в южната част на ивицата Газа, където са намерили убежище над милион и половина разселени хора.

Нетаняху ясно е казал на американския президент, че Израел е решен да завърши елиминирането на батальоните на Хамас в Рафах.

Двамата лидери разговаряха по телефона в понеделник.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан посочи, че според Вашингтон щурмуването на Рафах ще бъде "грешка" и че Израел може да постигне военните си цели с други средства.

Държавният секретар Антъни Блинкън обяви пътуване до Близкия Изток, по време на което ще се срещне с висши лидери на Египет и Саудитска Арабия, за да "обсъди правилната архитектура за траен мир".

Източник от канадското правителство съобщи снощи, че Канада ще спре да изпраща оръжия на Израел. Отава е изнасяла само "несмъртоносни" оръжия, включително комуникационни средства, се казва още в изявлението.

Късно вечерта в понеделник канадският парламент прие необвързващо предложение, в което призовава международната общност да работи за намиране на решение на конфликта с две държави.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна