Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тубдиспансера във Варна преглеждат безплатно до четвъртък включително

Специалист: Често имаме случаи на неимунизирани срещу туберкулоза, а това е рисков фактор

Снимка: Архив

24 март се отбелязва Световния ден за борба с туберкулозата, като инициативите тази година ще се проведат под мотото: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!“. По този повод Тубдиспансерът във Варна провежда дни на отворени врати – до четвъртък вкл. там се провеждат безплатни прегледи.

Туберкулозата е една от най-древните болести на човечеството. Независимо от постигнатите успехи в диагностиката, имунопрофилактиката и лечението й, тя си остава една от широко разпространените инфекции, подчертава доц. д-р Христо Ганчев-управител на варненския Тубдиспансер (Специализираната болница по пневмо-фтизиатрични заболявания). Правим имунизацията срещу туберкулоза, но все пак имаме доста и често срещани случаи на неимунизирани, което също е рисков фактор, отбеляза специалистът. 

Туберкулозата присъства във всички страни и възрастови групи

Тя е инфекциозно заболяване, което се характеризира с поражение на различни органи и системи (най-често белите дробове) и хронично протичане. Заболяването има здравно и медико-социално значение, което се определя от широкото му разпространение, тежестта на протичане и сравнително висока смъртност при липса на лечение. Като социално значимо заболяване се свързва с икономическото развитие на дадена страна, условията на живот и бит на населението, нивото на здравеопазването

Днес туберкулозата е болест, която може да се излекува, ако се открие своевременно и се спазва стриктно лечението. При установен случай на заболяване в семейството, всички членове трябва задължително да се консултират с лекар, съветват специалистите.




По публикацията работи: Мариела Димитрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна