Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън обсъди със саудитския външен министър нуждата от защита на цивилните в Газа

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън е обсъдил със саудитския си колега Фейсал бин Фархан ал Сауд "спешната нужда" от защита на цивилните в Газа и усилията за постигане на примирие, съобщи Държавният департамент.

В Джеда, от където започва първият етап от обиколката на Блинкън в региона, той се срещна със саудитския външен министър, преди да проведе разговори с престолонаследника Мохамед бин Салман.

Блинкън и Фейсал са обсъдили спешната необходимост от защита на всички цивилни в Газа и незабавно увеличаване на хуманитарната помощ, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър. Днес Блинкън трябва да посети Египет, а в петък и Израел, въпреки че първоначално визита там не беше планирана, предаде АФП.

Първият дипломат на Съединените щати ще обсъди с израелски официални лица продължаващите преговори за освобождаването на всички заложници в Газа и усилията за увеличаване на доставките на помощ към обсадената територия, каза говорителят на Държавния департамент.

По-рано палестинското ислямистко движение "Хамас" обяви, че Тел Авив е отхвърлил предложението на групировката за прекратяване на огъня в ивицата Газа. Новината идва  в началото на новата мисия на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в Близкия изток. Междувременно израелското правителство обяви, че следващата седмица министърът на отбраната Йоав Галант ще посети Вашингтон.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна