Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 25 март, от 19.00 часа, зала 2 "Азарян" в НДК

"Ива е онлайн" по повод 90-годишнината от рождението на Крикор Азарян

Снимка: Театър 199

90-годишнината от рождението на големия Крикор Азарян ще бъде отбелязана със спектакъла „Ива е онлайн“. На 25 март, от 19.00 часа, зала 2 „Азарян“ в НДК, ще приюти почитателите на театралното изкуство.

Поканата отправят актрисата Ива Тодорова и режисьорът Стоян Радев.

Моноспектакълът е авторски, а още със създаването си през 2022 г. взима две награди „Икар“ – за драматургичен текст и за най-добро представление за 2022 г., номинация „Аскеер“ 2022 за моноспектакъл, както и две номинации „Икар“ 2022 – за водеща женска роля и за режисура, сподели пред Радио София Ива Тодорова.

„Представлението е посветено на моя свят. Текстът аз го посвещавам на любовта и на вярата. Много се радвам, че точно това представление ще бъде част от честването на 90-годишнината на проф. Азарян, защото той има едно такова изказване, че трябва много любов и много вяра, за да се стигне до лудост в изкуството“, каза Ива Тодорова.

Спомня си, че проф. Азарян е изпитвал непоносимост към разхайтено поведение на сцената.

„Истината е, че най-хубавото и забавно нещо беше, когато той самият се качеше на сцената и започнеше да ни показва как трябва да се случат нещата и започваше да влиза в образи - това беше ужасно смешно. Иначе бих го запомнила с много неща. Той се държеше с нас като с негови деца. В началото до такава степен ме беше впечатлил, че една нощ го сънувах как краде в един супермаркет, защото мен ме беше много страх от него. Той създаваше огромен респект в нас. Той само ми направи знак „Шшшъъът“ и сякаш станехме заговорници. От следващия ден имахме съвсем други взаимоотношения – аз се чувствах много по-спокойна в негово присъствие“, спомня си Ива Тодорова.

Тя добави, че проф. Азарян е научил своите студенти да следват логиката на героя си, да мислят и да наблюдават.

В спектакъла „Ива е онлайн“, героинята е сама на сцената, в свят, изпълнен с истории, спомени, трагични и комични ситуации.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна