Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналисти и анализатори: "Турски поток" е най-голямата разкрита схема за източване на пари

Снимка: TurkStream

Разследващи журналисти и анализатори обявиха, че газопроводът "Турски поток", или Балкански, както го наричат от ГЕРБ, е най-голямата разкрита схема за източване на пари от бюджета. Проектът не е получавал европейско финансиране и е изцяло против националните интереси на България. 

Според Антикорупционния фонд до момента по проекта са изразходвани минимум 3 млрд. лева. 

От Антикорупционния фонд, BIRD.BG, Свободна Европа разкриват множество данни, с които се сдобиват във връзка с газопровода. 

Според Лора Георгиева от Антикорупционния фонд над 3 млрд. лева са изразходваните до момента средства от бюджета заради "Турски поток" - проект, който по думите ѝ обслужва единствено руските интереси по косвен начин, позволява на Путин да започне войната в Украйна. 

"Защото, именно чрез "Турски поток" се заобикаля Украйна и се дава възможност на Русия да изнася газ за Сърбия, Унгария и други държави, без да се налага да минава през Украйна. Това е един проект, който е изцяло финансовата тежест от него,  се понася от всички български граждани", коментира тя. 

Газопроводът е най-голямата разкрита схема за източване на пари и разкрива корупцията на български политици, участвали в различни енергийни сделки, заяви енергийният експерт Илиян Василев. 

"Аз не знам за 30 години преход нещо, което да е по-фрапантно разкрито, удостоверено с документи за това предателство към националните интереси", посочи Василев.

От БОЕЦ са внесли доклад в ДАНС, както и в Народното събрание и настояват да бъде създадена Анкетна комисия по проекта Турски поток..

"Нашата цел е да се стигне до конкретни резултати, реално разследване, повдигане на обвинения, съд и затвор за отговорните за това престъпление", коментира Любо Венков. 

Журналистите настояват Софийската градска прокуратура да даде информация за проверката, която започна през август миналата година във връзка с газопровода "Турски поток". 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна